Röportaj - Tuna Kiremitçi - Savaş Aşçı

"Gençlere tavsiyem, kırk yaşından büyük kimsenin tavsiyesine kulak asmasınlar. Buna bu tavsiye de dahil. "

 

Tuna Bey Merhaba

Biz, Düş Art olarak üreten edebiyatçıları ve sanatçıları bir çatı altında toplayıp eserlerimizi dayanışma ruhuyla kitlelere ulaştırmak, aynı zamanda toplum yararına içerikler üretmek isteği ile bir araya geldik.

 

Öncelikle, bilinenler dışında Tuna Kiremitçi kimdir? Hem şair hem yazar hem de müzisyensiniz. Sizde ilk kendisini gösteren bunlardan hangisi oldu? Sonrasında hangileri geldi? Yolculuğunuzdan biraz bahseder misiniz?

 

Tuna Kiremitçi en sevdiği yemek kuru fasulye-pilav olan, halı saha maçlarında kalede duran, haftada bir güneş gözlüğü kaybeden, şu sıralar diyet yapmaya çalışan, Eskişehirspor taraftarı, mor rengini çok seven, yarı Filibeli yarı Yozgatlı bir ailenin çocuğudur. Şiir yazmaya ve müzik yapmaya aynı yıllarda, 14-15 yaşlarımdayken başladım. Hayatım çok zordu ve tutunacak bir şeylere ihtiyacım vardı. Kendimi ifade edebilmek için. Sonra şairliğin yanına romancılık da eklendi. Kendimi bildim bileli yazıyor ve şarkı söylüyorum. Müzik ve edebiyat uçmamı sağlayan iki kanadım gibi.

Babanızın kitaplarıyla edebi altyapınızın oluştuğunu biliyoruz. Sonrasında sizi etkileyen, ilham olan şair, yazar ve müzisyen oldu mu?

 

Gençliğimden beri gizem ve polisiye romanlara meraklıyım. Agatha Christie, Raymond Chandler, Travenian, Dashiel Hammet gibi… Bir de tabii ilk suç romanı “Suç ve Ceza”yı yazmış Dostoyevski babamız. Modern şairlerimizden Oktay Rifat, Nâzım Hikmet, Attilâ İlhan ve Nilgün Marmara’yı severim. Müzikteyse daha çok ozan geleneğine bağlı hissediyorum kendimi. 

Günümüz ozanlarından birisiniz. Bugün itibarıyla düşünürsek sizin dışınızda yaşayan iyi ozanımız veya ozanlarımız kimlerdir sizce?

 

Ozanlık müzikle edebiyatın buluştuğu alan olduğu için önemli. Neşet Ertaş’ı her zaman sevmişimdir. Aşık Veysel’i. Bülent Ortaçgil ve Hümeyra’yı. Teoman günümüzde çok önemli. Bir de geçenlerde yitirdiğimiz İrfan Alış çok değerli bir ozandı. Dünyadaki örneklerse Bob Dylan, Jacques Brel, Leonard Cohen, Tom Waits… Hepsi de benim dünyamı oluşturuyorlar. 

Öncesinde farklı türde yazarken sonradan polisiye yazmaya başladınız. Son dönemleri saymazsak aslında büyük risk. Eğer yanlışım varsa düzeltin beni, eskiden polisiye türüne daha farklı bakılıyor ve daha az okunuyordu, sizi bu riski almaya veya türünüzü değiştirmeye iten ne oldu?

 

Evet, bugünlere evrilerek gelmiş bir yazarım. Kendime meydan okumayı ve risk almayı her zaman sevdim. Bir kitabım çok sattı diye onun kopyalarını yazmayı düşünmedim hiç. Polisiye her zaman yazmak istediğim türdü. Bir gün kendimi hazır hissettim o kadar. Bence polisiye ve suç edebiyatı bugünün dünyasını anlatmak için en uygun tür. Üstelik hem yazması hem de okuması keyifli. 

Bizdeki polisiye yazarlarından kimlerin kalemini beğeniyorsunuz? Ahmet Ümit’i ayırırsak ben sevgili Algan Sezgintüredi’nin kalemini beğeniyorum. Macera romancısı olarak Hasan Basri Şenel’in de kalemini beğeniyorum. Sizden hem polisiye hem de macera romanlarımızdan tavsiye istesek, hangi kitapları önerirsiniz?

 

Bizim yürüdüğümüz yolu Ahmet Ümit ve Celil Oker açmıştır. Yıllarca çalışarak yerli polisiyeye saygınlık ve okur kazandırdılar. Polisiyeyle tanışmak isteyenlere mutlaka öneririm. Ayrıca Elçin Poyrazlar, Mehmet Murat Somer ve Alper Canıgüz’ün polisiyeleri de hem ruha hem de zekâya hitap ediyor.

Şiir kitabı, öykü kitabı ve roman tavsiyesi istesek, bunlar hangi kitaplar olur?

 

Oktay Rifat, Can Yücel, Ali Asker Barut ve Cevat Çapan’ın tüm şiirleri. Aslı Perker’in “Flamingolar Pembedir”, Nermin Yıldırım’ın “Unutma Beni Apartmanı” ve Ursula K. LeGuin’in “Mülksüzler” romanları. Petros Markaris’in tüm polisiyeleri. 

En sevdiğiniz şair, yazar, oyuncu ve müzisyenler kimlerdir? Tuna Kiremitçi kimleri okur, seyreder ve dinler?

 

Yunus Emre, Şeyh Galip, Oktay Rifat, Attilâ İlhan, Baudelaire ve Konstantin Kavafis sevdiğim şairler arasında. Kurt Vonnegut, Andrea Camillieri, Henning Mankell, Dostoyevski ve Latife Tekin sevdiğim romancılar. Müzikteyse Peyk, Teoman, Duman, Patti Smith, The Beatles, Rush, Ceren Gündoğdu…

 

Son okuduğunuz kitaplar içerisinde en keyif aldığınız kitap hangisi oldu?

 

Dino Buzzati’nin “Tatar Çölü” romanını geç de olsa okudum. Gerçekten harika bir eser.

Yetenekli ve üretken bir insansınız; edebiyat veya müzikle ilgilenen, kendisine bu alanlarda yol çizmek isteyen gençlere neler önermek istersiniz. Bunların olmazsa olmazı nedir?

 

Gençlere tavsiyem, kırk yaşından büyük kimsenin tavsiyesine kulak asmasınlar. Buna bu tavsiye de dahil. 

Bizi kabul edip sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için size çok teşekkür ediyoruz. Sahneniz, alkışınız çok olsun…

 

Rica ederim, ne demek.

1486 12