TUNA KİREMİTÇİ'DEN, SOLUKSUZ OKUYACAĞINIZ BİR POLİSİYE ROMAN: "TEHLİKELİ ŞARKILAR" - SAVAŞ AŞÇI YAZDI

  • 28.Jan.2025

TUNA KİREMİTÇİ'DEN, SOLUKSUZ OKUYACAĞINIZ BİR POLİSİYE ROMAN: "TEHLİKELİ ŞARKILAR" - SAVAŞ AŞÇI YAZDI

Polisiye ve macera romanlarını severim. Bunlarda, dildeki akıcılık çoğu okuyan için bu türdeki kitapları tercih etmede önemli bir etkendir. Fakat bunun yanında edebi dili de beni çeken diğer etken oluyor her zaman. Yazarın üslubunu önemsiyorum. Taklit veya yapmacık ya da ‘mış’ gibi olduğunda kolayca anlayabiliyorum ve metinden koparak kitabı okumayı bırakıyorum.

Tuna Kiremitçi'nin, Tehlikeli Şarkılar adlı kitabı hem akıcı hem edebi dili iyi hem de özgün bir üsluba sahip. Benim tüm beklentilerimi karşılıyor.

Konuya gelince, konser ve festival organize eden bir ajans sahibi ve çalışma arkadaşının öldürülmesiyle hikâye başlıyor.

Cinayet, polisiye romanlarında dikkatimi çeken ve belki yazar için bir zorunluluk gibi hissettiren şey; farklı olay ve durumlar sonucu gerçekleşen hadiselerdir.

Burada da neden sonuç ilişkisine bakıldığında farklı, alışılmışın dışında bir nedenden dolayı işlenmiş gibi görünen bir cinayet var.

Bir cemaat, ilçelerinde her yıl yapılan festivali engellemek istiyor. Organizasyon firması ise bunu artık geleneksel hale getirdiği için geri adım atmıyor.

Aslında ülke gerçeklerine, içinde bulunduğumuz döneme ışık tutan bir konu seçilmiş. Toplumun olumsuz bir gerçeği olmuş durum üzerinden eleştirel bir konu. Bir cemaat ne kadar güçlü olabilir, eli kolu nerelere ulaşabilir? Bunları sorgulatıyor kitap ve ülkenin bu olumsuz gerçeklerini de düşündürüyor. Her ne kadar kurgu olsa da yaşamımızla örtüşen çok şey var.

Herhangi bir durumda ilk baltalanan kültür sanat faaliyetleri oluyor ve bu konu üzerine de düşünmeye sevk ediyor okuru.

Ayrıca edebiyat ve sanatın, bağnaz ve yobazlar tarafından nasıl düşmanca tavırla karşılaştığı gerçeğini de tekrar bir kurgu içinde okuyoruz.

Cemaatler, aşiretler, defineciler, polisler, savcılar… Karakteri çok, konusu çetrefilli fakat anlaşılır ve çok keyifle, merakla okunan toplumcu gerçekçi çizgide bir kitap.

Merak unsuru her sayfada kendisini gösteriyor. Soruşturmadaki her detay okuru farklı bir yöne sevk edebiliyor.

Baş komiserin kadın olması, çeşitli konulara farkındalık sağlaması ise diğer hoş bulduğum detaylar oldu.

 

SAVAŞ AŞÇI