“Tacım sabırdan, tahtım bahtımdan.” - Serkan Aydın, Gece Kraliçe'ni ve Rüçhan Çalışkur'u Yazdı.
Tiyatro Oyun Kutusu tarafından sahneye konulan, Serdar Saatman tarafından yazılıp yönetilen “Gece Kraliçesi” oyununda kraliçeyi Rüçhan Çalışkur oynamış, Sevcan Yaman, Eren Kaan Atay, Eşref Varol, Eylem Kaçalin, Mahsun Ateş, Lara Mukiyen, Serkan Şanlıtürk, Özge Toma, Ada Taştan eşlik etmiş. Kostüm ve dekor tasarımını Oğuz Şahin, Koreografi Sibel Gürel, Oyun şarkıları ve müzik Zümrüt Şahin, Işık tasarım ve reji asistanı Lara Mukiyen ve Serkan Şanlıtürk.
Saltanatın aşktır, dönmeyi bilmem.
Zeynep Rüçhan Çalışkur… İstanbul/Beşiktaş doğumlu olup Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan sanatçı, 1979 yılında Devlet Tiyatroları kadrosuna girdi. Uzun yıllar tiyatroda oyunculuk yapan Rüçhan Çalışkur, 2003 yılında kamera karşısına da geçerek, sinema ve dizi filmlerde rol almaya başladı. Çalışkur, aynı zamanda bir seslendirme sanatçısıdır. Birçok dizi, sinema filmi ve tiyatro oyununda görev almış ve yönetmenlik yapmıştır. Çalışkur, geçen yıl Tiyatro Oyun Kutusu'nda “Kazan Kazan” oyununu yönetmiştir.
2024-2025 sezonunda ise Tiyatro Oyun Kutusu, Serdar Saatman'ın yazıp yönettiği “Gece Kraliçesi”nde kraliçeyi oynamaktadır.
“Uzun, acıklı bir hikâye; anlatsam da anlamazsın zaten...”
Öyle bir kraliçe ki sahnede oynadıkça devleşti ve boyutlar üstü bir karaktere hayat verdi. Birçok oyunda kendisini izleme şansı yakaladım. Ancak “Gece Kraliçesi”, ne kadar güçlü bir oyuncu olduğunu tekrar gözler önüne serdi. Ben karşımda adeta bir diva gördüm. Konu, iç acıtan, bir o kadar da sorgulayan ve sorgulatan bir konu… Kendisini birçok zor karakteri oynarken izledik. Oynadığı her karaktere üflediği ruh hafızalardan silinmedi ve belleklerimizde yer etti... “Gece Kraliçesi” biliyorum ki bitti burada, tamam, hayatının rolüydü dedirtmeyecek ve birçok farklı zor karakterde kendisini izleyeceğiz.
İzlerken kâh ağlattı kâh güldürdü. Oyun sonrası göz yaşlarına kendisinin de seyirciler gibi hâkim olamadığı “Gece Kraliçesi”ni kuliste oyun sonrası Zeynep Rüçhan Çalışkur'a sorduk;
SÖNMEYİ BİLMEM
Bu kalbin acısı kül olur sinemde.
Kurşun yarası kül olur sinemde.
Vursalar ölmem, toprağa girmem.
Hakkım var olmak, toprağa girmem.
Tacım sabırdan, tahtım bahtımdan.
Saltanatın aşktır, dönmeyi bilmem.
Söz Müzik/ Seslendiren: Zümrüt Şahin
Serkan Aydın
“Gece Kraliçesi”nin çıkış noktası nedir?
Rüçhan Çalışkur
İlk, hemen hemen bir yıl önce Serdar’la konuşmuştuk. Meselenin özüne indiğimizde ülkemizde böyle bir olayın çok sergilenmediğini gördük ve birlikte yola çıkmak için Serdar’ın kalemine, yüreğine sahip bir yetenekle olmak istedim.
Serkan Aydın
Bu projede yer almak sizde bir oyuncu olarak nasıl bir duygu yarattı?
Rüçhan Çalışkur
Yeni bir deneyimdi, izlediğim birçok programda bu deneyimde ne yapmam gerektiğini araştırdım. Ama her şeyden önce insan olmanın getirdiği sorumlulukların birini bile seyirciye aktarırsam daha mutlu ve huzurlu olabileceğimi hissettim. Daha önce yaptığım oyunlardaki gibi.
Serkan Aydın
Şimdiye kadar sizi birçok rolde izledik. Hepsinde mührünüz fazlasıyla hissediliyor. “Gece Kraliçesi”nde oynadığınız karakterde sizi izledim ve ayakta alkışladım. Bu rol mesleki hayatınızda size ne kazandırdı?
Rüçhan Çalışkur:
Güç, enerji, genç oyuncularla paylaşım, benim gibi düşünen yani ötekileştirmenin yanlış olduğunu hisseden ve bilen insanlarla beraber yol almak.
Serkan Aydın
Bize “Gece Kraliçesi”ni anlatır mısınız?
Rüçhan Çalışkur
kraliçesi, kendini oyunda anlatıyor... Doğduğu zaman anlamış zaten babasının beklediği erkek evlat olamayacağını. Hep, acaba beni severler mi? diye düşünmüş hayatı boyunca. Bütün istediği sevgi ve şefkat. Ama bir tek annesinden alabilmiş istediğini. O da erken bir yaşta ölünce sokaklara düşmüş, ta ki ana kraliçeye rastlayana kadar. Drag Queen olmak, sahnede olmak onun tek tedavi yöntemi olmuş sevgisizliğinin.
Serkan Aydın
Son olarak eklemek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Rüçhan Çalışkur
Din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yaşamak. Her şeye rağmen tüm olumsuzluklara rağmen sevgiyle var olmak için mücadele etmek gerekir diye düşünüyorum. Ölene kadar bu mücadeleyi bırakmayacağım. Her insanın var olmaya ihtiyacı var, hiçbir ayrım gözetmeksizin.
Ayrıca uzun ve zahmetli bir süreçti. Ama bütün kadro son derece inanarak ve severek çalıştılar. Bu inanmışlık ve birliktelik bu oyunun çıkmasına sebep oldu.
“Gece Kraliçesi” oyununun izlenmesi gerektiğini ve ödüller üstü bir yapım olduğunu vurgulamak istiyorum. Sadece sezon boyunca değil senelerce oynaması gerektiğini ve Türkiye'nin en ücra köşesine gitmesi gerektiğini ve sosyolojik olarak tam bir tez konusu olduğunu düşünüyorum.
Alkışınız ve gişeniz hiç eksilmesin…
SERKAN AYDIN