"Şirreti Evcilleştirmek" - Serkan Aydın, Melis Birkan ve Timur Acar'a sordu, Şirret Kim?
Şirret Kim? Moda Sahnesi
Moda Sahnesi yapımı "Şirreti Evcilleştirmek" Shakespeare'in 1593’de ilk kez sahnelenen oyunu ve geçen yüzyıllara rağmen önemini, geçerliliğini koruyan bir oyun.
Petruchio, Katharina, Bianca ve diğerleri...
Eril dünyanın sınırlarını zorlayan Katharina...
Melis Birkan'a, Katharina'yı sordum.
"Bu rolü Kemal Aydoğan önerdi. Kuşkusuz, her oyuncu gibi farklı, kendimi yeniden var edebileceğim karakterleri canlandırmak başlı başına bir keyif oldu benim için. Örneğin; gerçek hayatta sesini yükselten biri olmadım hiç. Oysa, hiçbir koşulda boyun eğmeyen, dayatılan kurallara isyan eden, kabul etmeyen, tepkisini gösteren bir kadın Katharina. Evrensel, eskimemiş, güncelliğini koruyan bir konu; kadın-erkek ilişkisini, çatışmalarını ele alıyor çünkü. Erkek dünya kadını evcilleştirmek için kurallar sürüyor ortaya. Şunu da belirteyim, böyle bir oyunda rol almaktan çok mutluyum. Bu oyunla birlikte bir kadın hikâyesini ve kadın başkaldırının içinde yer almak benim için son derece kıymetli ve bana iyi hissettiriyor."
Bu noktada "Petruchio, erkek odaklı düzeni temsil ediyor, ne dersiniz?" diyorum, Timur Acar'a.
"Öncelikle, Moda Sahnesi olarak, Shakespeare uyarlamalarını seven bir tiyatroyuz. Kemal Aydoğan, şirret kim? sorusundan yola çıkarak, o kişiyi şirret kılan psiko-dinamikleri ortaya koydu. Yani Katherina başta babası olmak üzere, niçin erkeklere karşı katı davranıyordu? Babanın diğer kızını öne çıkarmasının altında yatan unsurlar neydi? Bütün bu detaylara eğildik. Zaten daha ilk provada oyunun farklı bir yöne evirileceğini anlamıştık. Keyifli bir çalışma oldu."
"Erkek kadını ehlileştirmek için değişik yöntemler uyguluyor oyun boyunca," diyorum.
Timur Acar - Tamamen öyle, diyor. Seyircinin gözünün içine bakarak oynuyorum genelde. Onların tepkilerini görüyorum...
Melis Birkan - Kadın seyirciler finalden çok memnunlar! Hikâyenin giriş, gelişme bölümlerinde, adeta içi şişen pek çok kadın seyirci gözlemliyorum. O yüzden final kadın seyircide büyük bir rahatlama ve mutluluğa yol açıyor.
Timur Acar - Sahnede yedi erkek ve iki kadın var. Oyunun adında şirret sözcüğü geçiyor ancak erkeklerin egemen olduğu bir dünyadaki şirreti tartışıyoruz ve gerçekte şirretin kim olduğunu, hangi cinsiyetin gerçekten şirret olduğunu sorguluyoruz. Baba, iki üç tane aşık erkek, Sly da dahil oluyor, biliyorsunuz.
Neden meydan sahnesi uygulandı?
Timur Acar - Meydan sahne yapısından kaynaklanan bir etkileşim gücüne sahip. İzleyici ve oyuncu arasındaki bağı güçlendiriyor.
"Şirreti Evcilleştirmek" başarılı rejisi, oyunculuklarıyla izlenmesi gereken bir oyun. Yıllarca oynamaya devam edecek gibi görünüyor.
SERKAN AYDIN